At finde sig selv gennem misbrugsbehandling

Home / Blog / At finde sig selv gennem misbrugsbehandling

Alle forandringer starter med en beslutning. En af de bedste beslutninger, man kan tage, er at bede om hjælp hvis man har et misbrug. Den hjælp kan komme i form af støtte fra ens familie og venner, og den kan komme i form af misbrugsbehandling. Mange misbrugere har svært ved at komme ud af deres stofmisbrug, fordi det er en stor del af deres miljø. Derfor kan det være livsændrende at tage i misbrugsbehandling, for der lærer de en helt ny måde at anskue misbrug på.

Afhængighed starter ofte uskyldigt ud, men går hen og bliver umuligt at kontrollere selv. Når afhængighed tager kontrollen, mister man kontakten med sig selv. Mange misbrugere føler sig derfor håbløse, skammer sig, og har svært ved at finde mening i livet. De negative følelser kan føles overvældende hos den afhængige, og det kan være ekstremt svært at ændre sit liv.

I misbrugsbehandling handler det ikke kun om, hvordan man kommer fri af misbrug. Det er den nemme del. Misbrugsbehandling handler meget mere om, hvordan man får et godt liv, så man ikke længere har behov for at flygte fra sine problemer. I behandlingen lærer man sig selv bedre at kende og får nogle vigtige redskaber, som man kan bruge til skabe et meningsfuldt liv.

Misbrugsbehandling er den rette hjælp

Har man et misbrug, er der altid en grund til det. Grunden kan ofte findes i barndommen. Mennesker, der har haft en svær barndom, har nemlig meget større sandsynlighed for at blive misbrugere. Disse mennesker har ofte svært ved at modtage den hjælp de har brug for, fordi de ikke mener de fortjener det. De har ofte heller ikke meget tiltro til sig selv.
Uanset hvad årsagen til ens misbrug er, så er det første skridt det vigtigste skridt, når det kommer til at få hjælp. Det er et stort skridt, når man vælger at bede om hjælp til at komme ud af misbrug. Heldigvis er der mange steder rundt omkring i landet, der tilbyder kompetent misbrugsbehandling.
Der skal ofte en vis indsigt til at indse, at man har brug for hjælp. Måske er det fordi ens situation er kommet så langt ud, at man ikke længere har noget andet valg. Det vigtigste i behandlingen er, at misbrugerens råb om hjælp kommer inde fra, og at de ønsker at tage imod den hjælp de kan få.

Misbrugsbehandling er en ny chance

I misbrugsbehandling lærer man at anskue tingene mere positivt. En vigtig del af behandlingen er at acceptere sin situation. Når man er i stand til det, vil man kunne se, at misbrug kan være en unik indgangsvinkel til at arbejde med sig selv og sin personlige udvikling.
I behandlingen går det meget ud på at finde frem til de dele af personligheden, der er blevet gravet væk, fordi de har været for smertefulde. Det drejer sig også om oplevelser og traumer fra fortiden, der ikke har fået forløsning.
Det er på mange måder ikke nemt at gå igennem misbrugsbehandling, for det betyder, at man skal være klar til at se sig selv i øjnene – og det er der ikke mange mennesker, der tør.
Men som man vil opleve under behandlingen, så er det en meget livsbekræftende proces, når man åbner sig op for andre og sig selv og tager imod den hjælp, man har brug for. Vælger man at tage i misbrugsbehandling, får man en chance for at starte forfra, det handlet blot om at tage denne, så man kan komme videre med et bedre liv uden misbrug.